Bilim gerçeği bulmaya ve doğanın bilinmeyenlerini açıklamaya çalışan bilişsel bir arayıştır. Bilimin bu akılcı ve nesnel boyutlarının yanında duygusal bir boyutu da vardır.
Bir çok canlı türü gibi insan da doğayla uyumlu yaşamak için çaba harcamış bu çabanın da ötesinde düşünme iletişim kurma ve araç yapma gücü ile doğaya hakim olma sürecine girmiştir.
Bilimin temel amacı, ister çocukluk ister gençlik ve ya olgunluk; hangi yaşta olursa olsun değişmemektedir. Bu amaç doğanın bilinmeyenlerini bulma gerçeği anlama çabalarıdır. Bu arayışımızın özü doğamızda vardır.
İnsanın en meraklı, çevreyi keşfe en açık, en çok öğrenme arzusunun olduğu dönem okul öncesi dönemdir. Bu nedenledir ki pek çok bilim insanının da belirttiği gibi çocuk doğal bir bilim insanıdır.
İlkizler Anaokulu olarak fen ve doğa çalışmaları ile çocuklarımıza tabiatta olan bir takım olayları anlamaları, olaylar arasındaki ilişkileri kavrayabilmeleri için fen ve doğa etkinliklerimizde deney ve gözlemler yapmaktayız.
Fen ve doğa etkinliklerinin temelini canlılar oluşturur. İnsanlar, bitkiler, hayvanlar, dış görünüşleri, yaşam şekilleri, beslenme şekilleri, diğer canlılarla benzer ve farklı yönleriyle ayrıntılı şekilde ele alınır.
Hava, toprak, su, ses, ışık gibi doğa olayları, bilim adamları ve icatlar, yaşadığımız dünya, uzay ve diğer gezegenler, fen deneyleri, proje çalışmaları, sunumlar, çevre gezileriyle çocukların doğal merakları desteklenerek, yaşadıkları dünyayı algılamaları sağlanır.