
Drama’yı özellikle velilerimizin önem verdiği dersler arasında geldiği bilinmektedir. Çünkü sizlere sadece terim anlamını aktardığımızda göreceksiniz ki çocuklarımızın gelişim evrelerini tanıtmaya yarayan etkenler içerisinde yer almaktadır.
Drama terim olarak; genellikle kurgusal bir esere dayalı, oyuncular tarafından canlandırılan bir anlatı türü. Bir sözcüğü, bir kavramı, bir davranışı, bir tümceyi, bir fikri ya da yaşantıyı veya bir olayı, tiyatro tekniklerinden yararlanarak oyun ya da oyunlar geliştirerek öyküleştirmektir. Yunancada hareket anlamına gelen “dran” eyleminden çekimlenmiştir.
Çocuk psikolojisinde ise drama, yaşamı, hayatı tanıtmak anlamına gelir.
Drama-tiyatro eğitimi aracılığı ile çocukların, vücut dilini kullanabilmesi, sesini ve nefesini düzgün kullanabilmesi, doğru ve düzgün ifadelerle konuşabilmesi, kendine yaratı olanakları sağlayıp geleceğe güvenli bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Drama bir bakıma oyundur. Çocuk ve oyunun birbirine ne kadar çok yakışan iki olgu olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Çocuk çevresiyle iletişim kurmaya başladığı andan itibaren oyun oynar ve bu oyunlar içinde hoşça vakit geçirip eğlenirken bir taraftan da hayatı tanır.
Ancak drama da amaç çocuğu oyalamak, ona hoşça vakit geçirtmek eğlendirmek değildir. Amaç söz konusu oyun sürecinde çocuğun kendi geliştirmesi bakımından yaşantılar yoluyla yeni öğrenimler kazandırmasıdır.